1. Mnoštvo vidikovaca

Možda niste znali, ali Lisabon je grad na 7 brežuljaka. Iako je ponekad teško uspinjati se po stoti put, vidikovci koji Vas čekaju na vrhu su odlični. Ove fotografije snimljene su s Vidikovca Christo Rei, utvrde St. Jorge i s najzapadnijeg rta Europe – Cabo da roca.

2. Nevjerojatna priroda

Ono što mene uvijek oduševljava je priroda. A u Portugalu je nevjerojatno prekrasna. Litice, plaže, ocean… Sve me oduševljavalo i mamilo osmijeh na lice.

Ove fotografije snimljene su na plaži gradića Nazare-a, zatim slijedi Cabo da Roca, Boca do inferno i plaža koja se nalazi odmah pored Praie de Guincho gdje je snimljen jedan od filmova famoznog Jamesa Bonda.

3. Spoj modernog šarenila i srednjovjekovnih utvrda

Portugal vrvi utvrdama. I doista je odličan osjećaj popesti se na svaku utvrdu i hodati tim zidinama koje su branile brojne portugalske gradove. Sve utvrde koje smo posjetili su izuzetno dobro očuvane i obnovljene, a svaka od njih nosi djelić povijesti – i odjednom u jednom trenutku ste turist, a u sljedećem ste uživljeni borac koji se naviruje kroz svaki otvor ne bi li dokučio veličanstvenost i svrhu svakog bedema.

Ove fotografije snimljene su u Sintri – Palacio de Pena, zatim u gradiću Obidusu koji je cijeli opasan bedemima i sa neodoljivo šarmantnim uličicama. Neizostavan među fotografijama je dakako i Torre de Belem, simbol Lisabona i Portugala općenito. Noćne fotografije snimljene su na utvrdi St. Jorge u Lisabonu s koje se okolo naokolo pruža savršen pogled na cijeli Lisabon.

4. Bajkovite kulise

Meni kao fotografu, ove boje Portugala su apsolutno neodoljive. Cvijeće, grafiti, govornice, šarenilo pločica i crvenkasto žute boje tramvaja očaravale su moje oko, i često sam samo stajala pred izlozima i fasadama i fotkala. Moglo bi se reći da sam ponekad i izgledala kao “tele koje bleji u šarena vrata”. Ipak, sva ta šarena vrata zaslužuju divljenje jer zajedno sa uličicama tvore poseban Portugalski izričaj  koji me osvojio.

Ove fotografije snimljene su na Sintri, ulicama Lisabona,Alcobace, Cascaisa i plaži Nazare-a.

5. Filmska fotogeničnost

Ušetavajući u ove kadrove, imala sam osjećaj kao da sam u nekom filmskom scenariju. Ili romantičnom gdje očekuješ par koji će sjesti i nadopuniti idealan kadar s cvijećem, ili pak u nekom retro flimu gdje možeš piti vino iz kamiona.

Kako god, hodajući ulicama Portugala, zaljubila sam se u njegovu filmsku fotogeničnost. Ovo je mjesto gdje ću se definitivno vratiti!

Ove fotorgafije snimljene su u Portu, Lisabonu, Nazareu, u Milijunaševoj palači na Sintri i na rtu Cabo da roca.

6. Odlična kuhinja

Nisam ljubitelj ribe, ali u Portugalu sam postala apsolutni fan. Jela sam najbolje jelo ikada u životu i to će biti teško za nadmašiti. Ako Vas zanima i putujete u Portugal, ti najsavršeniji gamberi na svijetu spremljeni su u restoranu Solar do Bitoque Cas u četvrti Cascais i koštali su svega 9 eura. Neodoljiva slastica je definitivno Pasteis de Belem, slastica s lisnatim tijestom te kremom od jaja i vanilije o kojoj sam postala lagani ovisnik.

Da se razumijemo, bakalar nikad ne jedem, ali pošto je Portugal dom najboljeg bakalara, probala sam i to čudo pod nazivom Bacalau de bras (u drugom redu prva fotografija). Navedeno jelo se sprema od bakalara, jaja, krumpira i začina, i apsolutno je promijenilo moj stav prema bakalaru, jer je o-d-l-i-č-n-o! Nije za odmet nadodati da portugalci rade odličnu kavu, a jednu ledenu kavu spremaju na začuđujuć način – s mentom i lješnjakom. I da, odlična je. 

Mene je Portugal očarao, i jedva čekam istražiti jug ove zemlje kojeg nisam vidjela – idući put u osobnom aranžmanu. I da, definitvno se u Portugal ponovno vraćam sa svojim Sonyem kojeg nisam ponijela iz praktičnih razloga. Tako da ukoliko Vas zanima – ove fotografije snimljene  su mobitelom, konktrenije s Huawei P30 lite verzijom.

Jeste li Vi posjetili Portugal i primjetili nešto što posebno volite? Planirate li na ovu destinaciju na bračno putovanje? Javite se u komentarima na Faceu 🙂

© Copyright fotina.hr FOTINA, OBRT ZA USLUGE, VL. KRISTINA SAMARDŽIĆ, DUBRAVA 35, 10040 ZAGREB